18/5/07

Tortosa: panorama electoral

Les eleccions municipals són a tocar i, malgrat els missatges que es donen des de Barcelona, els ciutadans votarem als candidats i propostes que considerem millors per al nostre municipi. A nosaltres ens pertoca escollir el govern de Tortosa, la ciutat que estimem i que voldríem molt millor que no és ara. I creiem que ja n'hi ha prou de queixar-se inútilment de les mancances de la ciutat: el que cal és anar a votar. No us direm per qui dipositarem la papereta, però si que us volem explicar el panorama que veiem. És el següent, per ordre de vots del 2003.



Joan Sabaté (PSC). Si bé després dels primers quatre anys encara no es podia valorar si seria un bon alcalde, amb els vuit anys que porta actualment ja és possible fer-ho. I lamentablement, creiem que no ho és. Deixant de banda el pavelló de Remolins, la ciutat no ha resolt cap dels grans dèficits que té, i en general s'han accentuat les mancances en necessitats bàsiques: estat dels carrers i les voreres, seguretat ciutadana, neteja, parcs infantils, escoles bressol, equipaments esportius, etc. Si a això hi afegim la greu manca de renovació (gairebé tots els regidors actuals repeteixen), i que no van saber ni acomodar el seu fitxatge més important (l'excel·lent Dra. García), les expectatives que presenta el PSC són realment negatives.



Ferran Bel (CiU). D'entrada, seria l'opció lògica de canvi a la ciutat. Ha fet una llarga precampanya, també des del Consell Comarcal, i i ha aconseguit visualitzar-se com a alternativa a Sabaté. L'únic problema que té Bel és el seu partit, perquè igual com el PSC d'ara, tampoc va resoldre els dèficits històrics de la ciutat quan governaven. Caldrà veure si Bel continua formant part de l'antiga classe política tortosina, com semblaria per una part de les persones que van a la llista, o bé si realment aconsegueix desmarcar-se de la manera de fer política que ha imperat en les darreres dècades a l'Ajuntament. En qualsevol cas, però, d'una cosa n'estem convençuts: no li costaria gaire ser millor alcalde que Sabaté.



Antonio Faura (PP). Malgrat la seva intenció inicial, Faura ha hagut de repetir al capdavant de la candidatura, bàsicament perquè no han trobat cap alternativa. Això ja diu molt de com està aquest partit, que fins al conflicte pel transvassament formava part de la "primera divisió" ebrenca juntament amb CiU i PSC. Aspectes nacionals a banda, es tracta d'una candidatura feta a última hora, de qualsevol manera, amb membres que hi són gairebé per força, i amb gairebé nul·la visibilitat pública. Vaja, tota una garantia de les seves poques ganes de treballar per Tortosa.



Josep M. Franquet (FIC). Si alguna cosa ha caracteritzat l'Ajuntament de Tortosa dels darrers anys, han estat la manca d'estabilitat del govern, i l'aparició de les llistes encapçalades per Franquet i Lluesma el 2003. Ara s'han unit per presentar una alternativa independent, però la conseqüència ha estat que la seva llista és la menys renovada de totes. Així, amb un munt de gent ja coneguda situada als primers llocs de la llista, i amb Franquet al capdavant, no els pronostiquem cap gran resultat.




Ricard Forés (ERC). Si bé la seva elecció va sorgir d'unes disputades primàries a la secció local del seu partit, ha estat capaç d'aglutinar la immensa majoria de la militància, confirmant una renovació que era imprescindible perquè la candidatura d'ERC millorés resultats a Tortosa. En ser elegit, Forés era gairebé un desconegut, però ha sabut corregir aquest punt de partida amb una llarga precampanya que li ha permès donar-se a conèixer tant o més que d'altres candidats consolidats. Ell, però, no és l'única novetat de la llista, sinó que hi ha moltes més cares noves, i poden convertir-se en una de les sorpreses. Governin amb qui governin, o si estan a l'oposició, hauran de respondre a les expectatives d'un aire nou a la ciutat.



Jaume Forcadell (ICV). Com en el cas de Forés, Forcadell també es presenta per primera vegada com a candidat. Si bé ja havia format part de la candidatura anterior, la resta de la llista ha estat bastant renovada, encara que això deu ser fàcil d'aconseguir quan es tenen pocs regidors. Temes nacionals a banda, ICV de Tortosa també podria considerar-se una opció de canvi gràcies a la seva renovació interna, però tenen un problema: la seva obsessió per pactar amb el PSC. Seria lògic el seu plantejament en una ciutat ben governada, però no s'entén que vulguin mantenir fidelitat als socialistes en les circumstàncies actuals, i amb el mal que històricament ha fet Sabaté a ICV.



No entrarem a comentar les altres opcions perquè, amb tot el respecte per a la voluntat popular i pels seus candidats, és altament probable que es llencin aquests vots en no aconseguir representació. I no ho creiem només perquè no tinguin el que s'anomena "espai polític" a Tortosa, sinó sobretot perquè no disposen de gaire gent al darrera, cosa que els porta a presentar candidats que no tenen cap relació amb la ciutat...