26/8/07

Impressions de Mallorca

Després d'una setmana d'estada a Mallorca, guiada amb la col·laboració dels companys Tatxenko i esposa, tot seguit fem un resum de les principals impressions. Segur que ens deixem coses al tinter, i que tots els punts són susceptibles de ser criticats fins i tot pels propis amfitrions, però aquestes són les percepcions que n'hem extret. Poden semblar pròpies d'uns pixapins que no som, pontificant i posant lleis on no ens pertoca, però tant les valoracions positives com les negatives estan fetes amb la més bona intenció.

Urbanisme

Mallorca no està, almenys de moment, massificada turísticament i urbanística. Pensàvem trobar-nos un macro-complex de platges i hotels, envoltat per la mar Mediterrània, i hem descobert una illa que conserva bona part de l'encant que devia tenir fa 100 anys. Evidentment hi ha complexos hotelers i zones de creixement urbanístic, però en molts casos no superen la 2a línia de mar. I no existeix un continu edificat com el que es dóna al Principat des de les Cases d'Alcanar fins a l'Alt Empordà, amb algunes excepcions que confirmen la regla. Allà hi continuen existint àmplíssimes zones agrícoles i forestals, en molts casos al costat de la costa, i sovint en zones elevades amb vistes excel·lents, com per exemple a la zona del Port de Pollença. A Catalunya, ja no hi quedaria ni un pam de terra per urbanitzar.

Xarxa Viària
Malgrat que creiem que cal conservar l'entorn natural que la fa atractiva, això no està en contradicció amb la necessitat de millorar la xarxa viària de l'illa. Exceptuant casos com l'autopista (gratuïta) que enllaça Palma amb el nord, bona part de la resta de vies necessiten una millora urgent. Sobretot és el cas de les secundàries: ampliar vorals, eliminar canvis de rasant i corbes perilloses, fer algunes variants, i asfaltar, no és un atac salvatge al medi ambient. Més aviat sembla una necessitat, no tant pels turistes, sinó pels propis illencs que cada dia s'hi han de desplaçar.

Circulació i aparcaments
La circulació dins els pobles és, amb algunes excepcions, autènticament caòtica. Per posar un exemple proper, ho és bastant més que a Amposta, que ja és dir! Carrers que canvien sistemàticament de sentit, altres amb dos sentits on ben just hi passa un cotxe, etc. Ordenar la circulació és una necessitat urgent, i en molts pobles que tenen les condicions seria senzill: simplement caldria eliminar dobles sentits i fer que els carrers seguissin el mateix, alternativament. Al mateix temps, es podrien eliminar aparcaments per facilitar-ho, i per deixar espai als vianants, ja que en algun municipi hem arribat a veure zona blava pintada sobre la vorera.

Equipaments i serveis
En aquest aspecte Mallorca, ens podria donar lliçons als catalans. La majoria de pobles petits i mitjans que hem visitat comptaven amb centres sanitaris i escoles bastant noves, construïdes o modernitzades en els darrers anys. I el mateix podríem dir d'altres equipaments bàsics com llars d'infants, tanatoris, i zones esportives equipades amb espais de tot tipus i piscines municipals. Tant de bo molts municipis catalans estiguessin tant ben equipats, i donessin aquests serveis als seus ciutadans!

Llengua
Si bé com a turistes hem rebut un bon tracte i hem gaudit de paisatges excepcionals, hem arribat a sentir frustració respecte la situació de la llengua a l'illa. Algunes situacions eren tant paradoxals com que el personal catalanoparlant de l'hotel ens parlés en espanyol. Amb un accent mallorquí brutal, però en espanyol. I ja no parlem de les cartes dels restaurants, per exemple. No estaria de més que molts mallorquins intentessin curar-se d'aquest auto-odi, i aprofitessin la seva llengua com un element d'interès, diferencial. Com ho són l'ensaimada i la sobrassada, vaja!

Gastronomia
Però en l'apartat de gastronomia, val a dir que Mallorca compta amb molt més que la sobrassada i l'ensaimada. Per la nostra part, com a bons llèpols que som, hem gaudit dels gelats de Sóller, de les coques de patata de Valldemossa o de les pastes de Campos, per exemple. Això, sense deixar de destacar el frit mallorquí que vam menjar a Sineu, o l'excel·lent vi de Binissalem. En aquest apartat només tenim una apreciació negativa: que el pa sigui sense sal. Potser és perquè pateixen massa malalties càrdiovasculars per culpa de tant consum de porc, però tampoc cal torturar-se menjant el pa sense sal, home!

Seguretat i neteja
Als carrers dels pobles de Mallorca no només hem pogut gaudir dels llocs d'interès o de la mateixa estètica dels municipis, que en general respecten la tradicional, amb cases adossades i alçades limitades. També hem pogut veure uns carrers i places NETS, fins i tot a la mateixa capital de l'illa. I mai hem tingut cap sensació d'inseguretat, malgrat que també hi hagi delinqüència, evidentment. Si ho comparem amb la brutícia al carrer i el paisatge humà que patim sovint a Catalunya, ens ve un atac d'enveja.

Cales i platges
Per acabar, no es pot passar per alt un dels principals atractius de l'illa: les cales i platges que l'envolten. Són de fàcil accés i en general amb bon aparcament, sobretot si ho comparem amb algunes zones de Catalunya. I estan més netes que les del Principat. L'únic inconvenient, el dèficit de dutxes per dessalar-se que hi ha en algunes platges on, per trobar-se en zona urbana, no haurien de faltar. Per la nostra part, la que més ens ha impactat és la de Cala Formentor (foto). S'ha de pagar l'aparcament, però són els 5 euros més ben invertits de tot el viatge. Quina passada!